فهرست مطالب

تحقیقات سلامت در جامعه - سال ششم شماره 2 (تابستان 1399)

مجله تحقیقات سلامت در جامعه
سال ششم شماره 2 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/08/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • احمد علیزاده لاریمی، جمشید یزدانی چراتی، سید حجت موسوی کردمیری، سپیده کمالی* صفحات 1-10
    مقدمه و هدف

    مواجهه با دماهای بالا در میان کارگران شاغل در محیط های گرم شایع است و می تواند باعث ایجاد اثرات نامطلوب فیزیولوژیکی متعددی شود. مطالعه حاضر با هدف تعیین شاخص های تنش های حرارتی در شاغلین کارخانه سیمان بجنورد و مقایسه با استانداردهای موجود انجام شده است.

    روش کار

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی به صورت مقطعی به منظور بررسی میزان استرس گرمایی شاغلین کارخانه سیمان بجنورد انجام شده است. برای این منظور از شاخص دمای تر گوی سان WBGT، شاخص P4SR و شاخص HSI مطابق با استاندارد شماره ISO7243 استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها  با نرم افزار SPPS نسخه 20 از روش های مبتنی بر آمار توصیفی شامل میانگین و انحراف معیار استفاده شد.

    یافته ها

    بررسی نتایج نشان داد میانگین دمای خشک 32/06، میانگین دمای تر 21/66 و میانگین دمای گوی سان 38/95 بوده است. میانگین شاخص WBGT، 27/24 درجه سانتی گراد، میانگین شاخص P4SR، 5/4 لیتر و میانگین شاخص HSI، 80/27 درصد بوده است.

    نتیجه گیری

    بررسی نتایج این مطالعه نشان داد میزان شاخص WBGT در چهار ایستگاه، شاخص P4SR در پنج ایستگاه و شاخص HSI نیز در دو ایستگاه بیشتر از حد استاندارد بوده است.

    کلیدواژگان: استرس حرارتی، شاخص دمای ترگوی سان (WBGT)، شاخصHSI، میزان عرق 4 ساعته پایه (P4SR)
  • عیسی محمدی زیدی*، طاهره سیف پور، هادی مرشدی، حمید علیزاده صفحات 11-26
    مقدمه و هدف

    تاثیر مثبت راهبردهای مقابله ای و فنون شناختی-رفتاری بر بهبود هیجانات منفی و ارتقای سلامت بیماران مبتلابه میگرن اثبات شده است. هدف مطالعه حاضر تعیین تاثیر آموزش راهبردهای مقابله ای بر آگاهی، خودکارآمدی درد و شاخص های مربوط به سردردهای میگرنی است.

    روش کار

    60 نفر از بیماران مبتلابه سردردهای میگرنی مراجعه کننده به کلینیک های تخصصی بندر انزلی با روش نمونه گیری تصادفی در قالب گروه های تجربی و کنترل در یک مطالعه تجربی شاهددار تصادفی مشارکت کردند. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه اطلاعات دموگرافیک و فردی، پرسش نامه راهبردهای مقابله ای و پرسش نامه خودکارآمدی درد و مقیاس آگاهی قبل و دو ماه بعد استفاده شد. برنامه آموزشی شامل 5 جلسه 60 دقیقه ای بود که در قالب گروه های 8 تا 10 نفره اجرا شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کای اسکویر، تی مستقل و زوجی و تحلیل واریانس نیز استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دهنده افزایش معنادار میانگین نمره آگاهی و خودکارآمدی در بیماران گروه تجربی بعد از مداخله آموزشی بود (0/001>P). همچنین میانگین دفعات، شدت و مدت دوام سردردهای میگرنی در بیماران گروه تجربی به طور معناداری بعد از مداخله آموزشی کاهش یافت (0/05>P). علاوه بر این، به استثنای راهبرد ارزیابی مجدد مثبت، میانگین دفعات کاربرد تمام راهبردهای مقابله ای در بیماران گروه تجربی به طور معناداری بعد از آموزش افزایش یافت (0/05>P).

    نتیجه گیری

    تدارک آموزش های مبتنی بر راهبردهای مقابله با دردهای مزمن در کنار پروتکل های درمانی در راستای کنترل سردردهای مزمن و بهبود کیفیت زندگی بیماران مبتلابه سردردهای میگرنی به پزشکان متخصص و کادر درمانی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: آموزش سلامت، خودکارآمدی، راهبرد مقابله ای، سردرد مزمن، میگرن
  • فاطمه سادات طباطبایی، مهدی اسدی قالهری*، رحیم عالی، رقیه مصطفی لو، زهرا صفری، فائزه کمال، رضوانه اسماعیلی صفحات 27-37
    مقدمه و هدف

    سفکسیم یکی از آنتی بیوتیک های پرمصرف در جهان است. ورود این ترکیب دارویی به منابع آبی به نگرانی عمده ای برای محیط زیست تبدیل شده است. بر همین اساس، هدف این مطالعه تحلیل حذف سفکسیم از محلول آبی با استفاده از نشاسته سیب زمینی است.

    روش کار

    در این مطالعه تاثیر چهار متغیر موثر شامل pH (9-3)، غلظت نشاسته سیب زمینی (300-0 میلی گرم بر لیتر)، غلظت اولیه سفکسیم (16-0 میلی گرم بر لیتر)، زمان ماند (120-20 دقیقه) روی حذف سفکسیم با استفاده از متدولوژی سطح پاسخ بررسی شد.

    یافته ها

    در شرایط بهینه، کارایی حداکثر حذف سفکسیم، 65/57 درصد با مقدار بهینه 4/5 =pH، غلظت نشاسته 225 میلی گرم بر لیتر ، غلظت اولیه سفکسیم 7/9 میلی گرم بر لیتر و زمان 95 دقیقه به دست آمد. بر اساس نتایج به دست آمده از RSM، این مطالعه از مدل درجه دوم (0/987 =R2) پیروی می کند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج مناسب حذف سفکسیم با نشاسته سیب زمینی پیشنهاد می شود از آن به عنوان روش موفقی برای حذف این آلاینده از منابع آبی استفاده شود.

    کلیدواژگان: حذف، سفکسیم، متدولوژی سطح پاسخ، نشاسته سیب زمینی
  • سید تقی میرمحمدی، سید علی اکبر محمودی، مرتضی نجبائی*، مریم سلمانی سراجی، موسی فرمانبر صفحات 38-51
    مقدمه و هدف

    کم تحرکی و مشکلات ضعف عضلانی، اختلالات اسکلتی-عضلانی را در بسیاری از افراد افزایش می دهد. هدف این مطالعه بررسی تاثیر 8 هفته تمرینات مقاومتی بر کاهش شیوع علایم اختلالات اسکلتی-عضلانی در نواحی گردن، شانه ها، مچ، دست ها و کمر معلم های شهر بردسکن است.

    روش کار

    ابتدا 384 معلم شهر بردسکن به روش تصادفی انتخاب شدند و پرسش نامه های دموگرافیک و نوردیک برای همه تکمیل شد. سپس شیوع علایم اختلالات مذکور در هر یک از اندام های مدنظر ارزیابی شد و با توجه به معیارهای ورود، افراد واجد شرایط ورود به مطالعه شناسایی (80 نفر) و در دو گروه آزمون و کنترل با نسبت برابر قرار داده شدند. برای تخصیص تصادفی گروه ها از فرم های نام گذاری شده A (آزمون) و B (کنترل) استفاده شد. 24 ساعت قبل از شروع مداخله، پرسش نامه نوردیک برای هر دو گروه تکمیل شد. بعد از اتمام دوره دوماهه مداخله و 24 ساعت بعد از آخرین جلسه تمرین، مجددا پرسش نامه نوردیک برای هر دو گروه تکمیل شد. برای مقایسه نتایج از آزمون آماری معادلات برآوردی تعمیم یافته (GEE) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد تمرینات مقاومتی بر میزان کاهش شیوع علایم اختلالات اسکلتی-عضلانی اندام های گردن، شانه ها، مچ، دست ها و همچنین نشیمنگاه و کمر معلمان مدارس نسبت به یک سال و دو ماه گذشته تاثیر قابل توجهی نداشته است  (0/05<P)، اما این تمرینات از شدت درد گروه آزمون طی 7 روز گذشته به طور قابل توجهی کاسته بود  (0/05<P).

    نتیجه گیری

    با توجه به تاثیر کم تمرینات مقاومتی، به نظر می رسد برای کاهش درد در نواحی مطالعه شده، لازم است نسبت به بازطراحی برنامه، تغییر نوع تمرینات و مدت زمان اجرای آن یا افزایش حجم نمونه در تحقیقات بعدی اقدام شود.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار، پرسشنامه نوردیک، تمرینات مقاومتی، فعالیت فیزیکی (ورزش)
  • محسن نظامی قلعه نوئی، حمیده عظیمی لولتی، جلیل حسنی، جمشید یزدانی چراتی، فاطمه اسپهبدی، هدایت جعفری* صفحات 52-60
    مقدمه و هدف

    بیماری های مزمن و ناتوان کننده پیامدهای روان پزشکی متعددی دارند. بیماری های سیستم کلیوی و به دنبال آن دیالیز و پیوند کلیه، به شدت بر سلامت جسمانی و روانی افراد اثر می گذارد. این مطالعه با هدف کلی تعیین ارتباط کفایت دیالیز با افسردگی و اضطراب در بیماران همودیالیزی در بیمارستان های آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1394 انجام شد.

    روش کار

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی است که روی 185 بیمار مبتلابه نارسایی مزمن کلیوی تحت همودیالیز انجام شد. داده ها با استفاده پرسش نامه ای جمع آوری شد که سه بخش مربوط به اطلاعات جمعیت شناختی، متغیرهای بیماری و مقیاس اضطراب و افسردگی بیمارستانی (HADS: Hospital Anxiety and Depression Scale) دارد.

    یافته ها

    از بین 185 شرکت کننده، 101 نفر مرد (54/6 درصد) با میانگین سنی 1±55 سال و 84 نفر زن (45/4 درصد) با میانگین سنی 0/85±59/8 سال بودند. حدود 49/5 درصد از افراد 1/2>kt/v (کفایت دیالیز) و 55 درصد، 0/65>URR (نسبت کاهش اوره) داشتند. بین احساس خوب بودن، اضطراب و افسردگی با کفایت دیالیز ارتباط آماری معناداری مشاهده شد (0/001>P).

    نتیجه گیری

    با آگاهی از عوامل مرتبط با کفایت دیالیز و ارتقای آن می توان رضایت بیماران همودیالیزی را از کیفیت دیالیز انجام شده افزایش داد و به دنبال آن موجب ارتقای کیفیت زندگی آنان شد.

    کلیدواژگان: اضطراب، افسردگی، کفایت دیالیز، همودیالیز
  • مصطفی دلاور، عاطفه نوابی*، احمد عبداللهی، حسن محمودی، علی جمشیدی صفحات 61-68
    مقدمه و هدف

    با توجه به افزایش مصرف غذاهای سرخ شده، بررسی کیفیت روغن مصرفی برای سرخ کردن به منظور حفظ سلامت مصرف کنندگان اهمیت دارد؛ بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین میزان پراکسید، اسیدیته و پایداری حرارتی در روغن های مصرفی در فلافل فروشی های شهر اراک انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه به طور مقطعی روی 25 واحد سنتی و 2 واحد صنعتی تولید فلافل در شهر اراک در سال 1397 انجام شد. بدین منظور از 50 نمونه از واحدهای سنتی (2 نمونه از هر واحد) و 3 نمونه از هر واحد تولیدی نمونه برداری و طبق روش های استاندارد شماره 4178 و 4179، پراکسید و اسیدیته تعیین شد. پایداری حرارتی با دستگاه رنسیمت اندازه گیری شد. داده ها با کمک نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های ویلکاکسون و تی همبسته تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد میزان پراکسید و اسیدیته روغن های مصرفی بیشتر از حد مجاز و پایداری حرارتی کمتر از حد مجاز است. با توجه به داده های به دست آمده، نمونه ها به ترتیب ازنظر میزان پراکسید 72 درصد، اسیدیته 68 درصد و پایداری حرارتی 98 درصد مردود هستند.

    نتیجه گیری

    این یافته ها نشان داد نحوه استفاده از روغن در فلافل فروشی های شهر اراک نامطلوب است. همچنین مدت نگهداری فلافل نیمه آماده نیز باید کاهش یابد.

    کلیدواژگان: اسیدیته، پایداری حرارتی، پراکسید، روغن، فلافل فروشی
  • سیده فاطمه موسوی، فتح الله غلامی بروجنی* صفحات 69-79
    مقدمه و هدف

    یکی از مهم ترین اثرات تغییر اقلیم، خشک سالی است. خشک سالی فرایندی است که پس از یک دوره طولانی و بدون بارندگی به وقوع می پیوندد. تعیین زمان شروع، وسعت و پایان خشک سالی دشوار است. در همین راستا تلاش زیادی شده است تا روش های لازم برای تجزیه وتحلیل و نظارت بر شاخص های خشک سالی و تاثیر آن بر اقلیم تهیه شود. هدف از انجام این مطالعه، بررسی شاخص های خشک سالی در دوره ده ساله به صورت توصیفی-مقطعی در استان های گلستان، مازندران و گیلان است.

    روش کار

    در یک مطالعه توصیفی-مقطعی با استفاده از داده های بارندگی ماهانه ایستگاه های هواشناسی وابسته به سازمان هواشناسی کشور در یک دوره ده ساله، پارامترهای مختلف نظیر شاخص بارش استاندارد (SPI: Standard Precipitation Index)، شاخص دهک ها (DI: Decile Index)، شاخص عدد Z (ZCI: Number Index)، شاخص Z چینی (CZI: Chinese Z Index) و شاخص Z چینی اصلاح شده (MCZI: Modified Chinese Z Index) تعیین شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نرم افزار DIP استفاده شد و شاخص های به دست آمده با استاندارد ها مقایسه شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد شاخص های مطالعه شده (CZI و MCZI) طی دوره ده ساله در استان های گلستان و مازندران با روند مشابهی افزایش یافته است، اما امکان وقوع خشک سالی در استان گیلان مخصوصا در فصل تابستان به علت میانگین بارندگی ماهانه منفی تر نسبت به دو استان گلستان و مازندران، بیشتر بوده است. با توجه به شاخص MCZI برای استان گیلان در اسفند ماه و مازندران در فروردین ماه با شاخص کمی به ترتیب 1- و 0/8- دارای خشک ترین ماه به علت احتمالی اثرات تغییرات اقلیم بوده است.

    نتیجه گیری

    استفاده از نتایج این تحقیق می تواند برای تعیین و پیش بینی شرایط آینده و تهیه هشدار زودهنگام در زمینه خشک سالی و اقدامات کنترلی مناسب به ویژه در مناطقی مفید باشد که با محدودیت آب مواجه هستند.

    کلیدواژگان: CZI، DI، MCZI، SPI، ZCI، استان های شمالی، خشک سالی هواشناسی، شاخص های خشک سالی
  • آقاعلی قاسم نیان*، فریبا سجاسی قیداری، اکرم کریمی اصل، حمیدرضا نوروزی صفحات 80-86
    مقدمه و هدف

    رادیکال های آزاد باعث ایجاد بیش از 60 نوع بیماری می شوند. عاملی که ممکن است باعث توقف روند تخریبی رادیکال های آزاد در بدن شود، سیستم آنتی اکسیدانی است؛ بنابراین، هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرین استقامتی و تناوبی شدید بر تیوردوکسین ردوکتازیک و مالون دی آلدهید در بافت هیپوکمپ موش های صحرایی نر ویستار است.

    روش کار

    در این مطالعه تجربی، 24 سر موش نر ویستار به صورت تصادفی به 3 گروه (کنترل، تمرین استقامتی شدید، تمرین تناوبی شدید) تقسیم شدند. پروتکل تمرین استقامتی شدید شامل دویدن روی نوار گردان به مدت 8 هفته (5 جلسه در هفته) و پروتکل تمرین تناوبی شدید نیز شامل 8 هفته (5 جلسه در هفته) دویدن تناوبی روی نوار گردان بود. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی موش ها قربانی شدند و تحت شرایط استریل بافت هیپوکمپ جدا شد. غلظت بافتی تیوردوکسین ردوکتاز یک به روش الایزا و غلظت مالون دی آلدهید با روش تری باربیتوریک اسید سنجش شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون واریانس یک طرفه استفاده شد.

    یافته ها

    پس از 8 هفته در میزان تیوردوکسین ردوکتاز یک بافت هیپوکمپ در گروه های تمرین استقامتی و تناوبی شدید نسبت به گروه کنترل تغییر معنی داری ایجاد نشد (0/62=P). همچنین پس از 8 هفته میزان مالون دی آلدهید بافت هیپوکمپ در گروه های تمرین استقامتی و تناوبی شدید نسبت به گروه کنترل تغییر معنی داری نداشت (0/83=P).

    نتیجه گیری

    8 هفته تمرین استقامتی و تناوبی شدید تاثیری بر میزان تیوردوکسین ردوکتاز یک و مالون دی آلدهید بافت هیپوکمپ موش های صحرایی نداشت.

    کلیدواژگان: بافت هیپوکمپ، تمرین ورزشی شدید، تیوردوکسین ردوکتاز یک، مالون دی آلدهید
|
  • Ahmad Alizadeh Larimi, Jamshid Yazdani Charati, Seyed Hojjat Mousavi Kordmiri, Sepideh Kamali* Pages 1-10
    Introduction and purpose

    Exposure to high temperatures which is common among workers in hot environments can cause numerous adverse physiological effects. The present study aimed to determine thermal stress indices among the employees of Bojnord Cement Factory and compare it with the existing standards.

    Methods

    This descriptive-analytical study was conducted based on a cross-sectional method to evaluate thermal stress among the employees of Bojnord cement factory. To this end, the Wet-bulb globe temperature (WBGT) index, the Predicted Four Hour Sweat Rate (P4SR) index, and HSI Index were used in accordance with the ISO7243 standard number. Methods based on descriptive statistics including mean and standard deviation were used to analyze the data by SPSS 20 software.

    Results

    The results indicated that the mean scores of dry-bulb temperature, wet-bulb temperature, and WBGT were obtained at 32.06, 21.66, and 38.95, respectively. The mean WBGT, P4SR, and HIS indices were 27.24°C, 5.4 liters, and 80.27%, respectively.

    Conclusion

    The results of this study showed, the WBGT index in four stations, P4SR index in five stations, and HSI index in two stations were higher than the standard threshold.

    Keywords: Basic 4hours sweat rate (P4SR), HSI index, Thermal stress, Wet-bulb globe temperature (WBGT) index
  • Isa Mohammadi Zeidi*, Tahereh Seifpour, Hadi Morshedi, Hamid Alizadeh Pages 11-26
    Introduction and purpose

    It has been proven that coping strategies and cognitive-behavioral techniques exert a positive impact on the improvement of negative emotions and the promotion of physical and mental health of patients with chronic headaches. The present study aimed to determine the effect of pain coping skills training interventions on knowledge, pain-specific self-efficacy, and the indices related to migraine headaches.

    Methods

    This randomized controlled trial was conducted on 60 patients with migraine headaches referring to specialized clinics in Anzali. They were assigned to experimental and control groups using randomized sampling. Data were collected using a demographic and personal questionnaire, Coping Strategies Questionnaire, Pain specific Self-efficacy Questionnaire (PSEQ), and Knowledge Scale before and two months after the intervention. The educational intervention for the experimental group consisted of five 60-minute sessions, which was conducted in groups of 8-10 people. Chi-square test, independent and paired t-test, as well as one way ANOVA, were used for data analysis.

    Results

    The obtained results were indicative of a significant increase in the mean score of knowledge and self-efficacy in the experimental group after the intervention (P<0.001). Moreover, the mean of frequency, severity, and duration of migraine headaches in the experimental group significantly decreased after the intervention (P<0.05). In addition, except for positive re-evaluation strategy, the mean frequency of using coping strategies significantly increased in the experimental group after the training (P<0.05).

    Conclusion

    It is recommended that specialized physicians and therapists provide intervention based on chronic pain strategies along with treatment protocols to control chronic headaches and improve the quality of life of patients with migraine headaches.

    Keywords: Chronic headache, Coping strategies, Health education, Migraine, Self-efficacy
  • Fatemeh Sadat Tabatabaei, Mahdi Asadi-Ghalhari*, Reznaneh Esmaeili Pages 27-37
    Introduction and purpose

    Cefixime (CFX) is one of the most extensively used antibiotics across the world. Nonetheless, the entrance of this pharmaceutical compound into water resources has posed a serious problem to the environment. With this background in mind, the present study aimed to analyze the effectiveness of CFX removal from aqueous solutions by potato starch.

    Methods

    The current study assessed the effect of four main effective parameters, namely pH (3-9), potato starch dose (0-300mg/L), CFX initial concentration (0-16mg/L), and retention time (20-120min), on CFX removal using Response Surface Methodology (RSM).

    Results

    Under the optimum conditions, the maximum CFX removal efficiency was reported as 65.57%, with the optimum values of pH=4.5, potato starch dose=225mg/L, CFX initial concentration=7.9, and retention time=95min. As demonstrated by the results of RSM, the current study follows the quadratic model (R2=0.987).

    Conclusion

    Considering the appropriate results of CFX removal by potato starch, it is recommended to be used as a successful method to remove this contaminant from water sources.

    Keywords: Cefixime, Potato starch, Removal, Response surface methodology
  • Seyyedtaghi Mirmohammadi, Seyyedaliiakbar Mahmoudi, Mortaza Nojabaei*, Maryam Salmaniseraji, Musa Farmanbar Pages 38-51
    Introduction and purpose

    Low mobility and muscle weakness are increasing musculoskeletal disorders (MSD) in many individuals. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of 8-week resistance exercises on reducing the prevalence of the symptoms of MSD in the neck, shoulders, wrists, and back among the teachers of Bardaskan, Iran.

    Methods

    Firstly, a total of 384 subjects were randomly selected from the school teachers of Bardaskan, and demographic and Nordic questionnaires were completed for all of them. Then, the prevalence of the aforementioned symptoms in each of the studied organs was evaluated. Accordingly, 80 eligible individuals were identified for this study according to the inclusion criteria and allocated to two intervention (n=40) and control (n=40) groups. In addition, forms of A (i.e., intervention) and B (i.e., control) were used for the random assignment of the groups. The Nordic questionnaire was completed for both groups 24 h before the intervention. After the termination of the 2-month intervention period and 24 h after the last exercise session, the Nordic questionnaire was again completed for both groups. For the result comparison, the GEE statistycal test was used.  

    Results

    The results of the examined hypotheses showed that that resistance exercises had no significant effects on reducing the prevalence of the symptoms of MSD in the neck, shoulders, wrists, hands, buttocks, and back of school teachers, compared to that reported for the last year and 2 months (P>0.05); however, these exercises significantly decreased the severity of the pain in the intervention group over the last 7 days (P<0.05).

    Conclusion

    Due to the low impact of resistance training, it is recommended to carry out further studies on redesigning the exercise plan, changing the type and the duration of exercises, or increasing the sample size in order to relieve the pain in the studied regions.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Nordic standard questionnaire, Physical activity (sport), Resistance exercise, Work-related musculoskeletal disorders
  • Mohsen Nezami Ghale Noee, Hamideh Azimi Lolaty, Jalil Hasani, Jamshid Yazdani-Charati, Fatemeh Espahbodi, Hedayat Jafari* Pages 52-60
    Introduction and purpose

    Chronic and debilitating diseases have many psychiatric consequences. Renal diseases followed by dialysis and kidney transplantation have a profound effect on the physical and mental health of individuals. This study aimed to determine the relationship of dialysis adequacy with depression and anxiety among hemodialysis patients in educational hospitals affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences, Sari, Iran, in 2016.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 185 patients with chronic renal failure under hemodialysis. The data were collected using a questionnaire consisting of three sections seeking information about demographic characteristics, disease variables, as well as anxiety and depression hospital scale.  

    Results

    Out of 185 patients, the majority of the cases were male (n=101, 54.6%) with a mean age of 55±1 years and the females (n=84, 45.4%) were with a mean age of 59.8±0.85 years. About 49.5% of the subjects had urea reduction ratio ≥0.65 and KT/V≥1.2. Dialysis adequacy showed a significant relationship with feeling good, anxiety, and depression (P<0.001).

    Conclusion

    Knowledge of factors related to dialysis adequacy and its promotion can increase the satisfaction of hemodialysis patients with the quality of dialysis and subsequently improve their quality of life.

    Keywords: Anxiety, Depression, Dialysis adequacy, Hemodialysis
  • Mostafa Delavar, Atefeh Navabi*, Ahmad Abdollahi, Hasan Mahmodi, Ali Jamshidi Pages 61-68
    Introduction and purpose

    Due to the increasing consumption of fried foods, it is important to check the quality of the oil used for frying to maintain the health of consumers. Therefore, this study aimed to determine the amount of peroxide, acidity, and thermal stability of the oils used in Falafel stores in Arak, Iran.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 25 traditional units and 2 industrial units producing Falafel in Arak, Iran, during 2018. In total, 50 and 3 samples were obtained from traditional (two samples from each unit) and industrial units, respectively, to determine the peroxide and acidity based on the standardized methods No. 4178 and 4179. Moreover, thermal stability was measured using the Rancimat device. The data were analyzed using SPSS  software (version 22) through with Wilcoxon tests and correlated t-test.

    Results

    The results showed that the peroxide and acidity of the used oils were higher than the allowable limit, and the thermal stability was lower than the allowable limit. According to the obtained data, the samples were rejected in terms of peroxide content of 72%, acidity of 68%, and thermal stability of 98%.

    Conclusion

    These findings show the inefficiency of the oils used in Falafel stores in Arak, Iran. In addition, the shelf-life of half-cooked Falafel should be reduced.

    Keywords: Acidity, Falafel, Oil, Peroxide, Thermal stability
  • Sayedehfatemeh Mousavi, Fathollah Gholami-Borujeni* Pages 69-79
    Introduction and purpose

    One of the most important effects of climate change is drought, a condition that is caused by a long period without rainfall; however, the determination of the time and place of its beginning is difficult. Many researchers have attempted to develop the necessary techniques to analyze and monitor drought indicators and their impact on the climate. In this regard, the present study aimed to investigate the drought indices for 10 years in a descriptive cross-sectional design in Golestan, Mazandaran, and Guilan provinces.

    Methods

    In the present descriptive cross-sectional study, different drought indices were determined, such as standard precipitation index (SPI), decile index (DI), number index (ZCI), Chinese z index (CZI), and modified Chinese z index (MCZI). Finally, DIP software was used for data analysis(version: 2.0), and The obtained indicators were compared with the standards.

    Results

    Based on the results, the studied indicators had a similar upward trend in all stations of Mazandaran and Golestan provinces for 10 years. However, there was the possibility of drought in Guilan province in summer according to CZI and MCZI indices, compared to the other two provinces since the average monthly rainfall was lower than that of the other two provinces. According to the MCZI index, Guilan and Mazandaran provinces had their driest months in March (-1) and April (-0.8), respectively, which could be due to the effects of climate change.

    Conclusion

    Results of this study can be useful for the determination and prediction of the future conditions of these areas and the provision of early warnings of drought, especially in areas with water scarcity.

    Keywords: CZI, DI, Drought indices, MCZI, Meteorological drought, Northern Provinces, SPI, ZCI
  • Aghaali Ghasemnian*, Fariba Sojasi Gheydari, Akram Karimiasl, Hamidreza Norouzi Pages 80-86
    Introduction and purpose

    free radicals cause more than 60 diseases; however, antioxidants can stop the harmful processes induced by free radicals in the body. In this regard, the present study aimed to investigate the effect of 8 weeks of strenuous endurance training (ET) and high-intensity interval training (HT) on thioredoxin reductase-1 (TRX1) and malondialdehyde (MDA) in hippocampal tissue in male Wistar rats.

    Methods

    In this experimental study, 24 male Wistar rats were randomly divided into three groups of control, ET, and HT. The training protocols consisted of ET and HT on a treadmill for 8 weeks (5 days a week) and the hippocampal tissue samples were collected 48 h after the last session of training. Tissue concentration of TRX1 was measured by ELISA method and MDA concentration was measured by Thiobarbituric acid. Finally, the collected data were analyzed using the one-way analysis of variance.

    Results

    Based on the results, after 8 weeks, there were no significant differences in the TRX1 level in hippocampal tissue in ET and HT groups compared to the control group (P=0.62). Moreover, after 8 weeks, there were no significant differences in the TRX1 level in hippocampal tissue in ET and HT groups in comparison to the control group (P=0.83).

    Conclusion

    In conclusion, 8 weeks of ET and HT did not affect the TRX1 and TRX1 level in hippocampal tissue in male Wistar rats.

    Keywords: Hippocampal tissue, Malondialdehyde, Strenuous training, Thioredoxin reductase-1